TŘEPANÁ

18.10.2015 00:00

Lov na třepanou je adrenalinovou metodou lovu z hladiny, kdy rybář nástrahu aktivně nabízí pod špičkou prutu. 

Lovenou rybou jsou nejčastěji jelci, boleni, oukleje, perlíni, vzácněji  i řada dalších druhů. 

Vhodným prutem a navijákem je klasický plavačkový, přívlačový prut. Platí přímá úměra - čím delší prut, tím se pohodlněji a lépe loví, ale kvůli větvím se hůře dostává k lovnému místu. Prolovujeme vějířovitě.

Lovným místem jsou horní toky řek. Jako vůbec nejlepší voda pro třepanou je řeka o šířce 1 - 3 m, spíš potok nebo říčka. Čím hustší porost na břehu, tím je lov náročnější pro rybáře, ale můžeme se lépe zamaskovat za trávy a křoviny. Při výběru dobrého lovného místa jsou důležitá tato hlediska: mělo by se jednat o tůň, případně pomalejší proud. Ve větším proudu neo pod splavem by nebyl pohyb nástrahy na hladině zřetelný. Dáváme si pozor, aby nám slunce nesvítilo do zad a nevrhali jsme stín na hladinu. A vzhledem k velikosti toku se snažíme ryby nevyplašit prudkými pohyby, praskáním větví nebo přílišnou blízkostí u vody. 

Tímto způsobem lovíme v létě (když jsou kobylky, mouchy apod.), ideální je krásný slunečný den, okolo druhé hodiny odpolední, kdy je velké vedro, ale slunce pronikne i skrz hustý pobřežní porost a prozáří hladinu a ryba tak může snadněji zpozorovat nástrahu. Kobylku napíchneme na háček za hlavou a pokračujeme směrem dozadu měkkým tělem. Velice opatrně se přiblížíme k lovnému místu, spustíme kobylku na hladinu a lehkým třepáním špičky prutu simulujeme snahu kobylky vyprostit se z vody. Nástraha nesmí skákat z vody ven a zase zpět. Ideální je spíš lehké pohupování, které způsobí rozbíhající se kruhy a tím vydráždí číhající rybu. Pokud do dvou až tří minut nemáme záběr nebo nevidíme rybu, přejdeme na jiné místo. 

Velikost nástrahy není závislá na velikosti lovené ryby. Někdy i malé ryby útočí na velkou kořist a naopak. Na barvě též nezáleží, chytat lze na zelené i hnědé kobylky, sarančata (kobylka = tykadla delší než tělo, má kladélko, všežravec, saranče = krátká tykadla nepřesahující délku hlavy, nemá kladélko, je býložravec)m mouchy, podstatně sportovnější je použití umělých mušek. 

Velikost háčku používáme podle velikosti kobylek, nejmenší cca 10 - 12.

Montáž udice je jednoduchá - vlasec a háček. Návazce nepoužíváme, protože jakýkoli obratlík by byl překážkou. Vlasec používáme nejčastěji o síle 0,10 - 0,16 mm, nejčastěji 0,14 mm, silnější by mohl být na škodu věci a slabší není možné použít kvůli přístupnosti lovného místa.