PLOTICE OBECNÁ

02.10.2015 00:00

čeleď - kaprovití

potrava - všežravec

délka života - 18 let

pohlavní dospělost - 2.-3. rok

doba rozmnožování - květen

běžná velikost - 15- 30 cm

hmotnost - 0,1 - 0,4 kg

Menší, stříbrně zbarvená ryba žijící ve většině našich vod od lipanového pásma níže. Vyskytuje se jak ve stojatých, tak v tekoucích vodách, živí se širokým spektrem potravy a je častým a oblíbeným úlovkem mnoha rybářů.

Rozpoznávací znaky: mírně zploštělé tělo, střední ústa, červená duhovka oka, základna břišních ploutví je pod 1. paprskem hřbetní ploutve. 

Plotice obecná je naší nejběžnější rybou. Jedná se o středně velkou rybu schopnou úspěšně přežívatve stojatých i tekoucích vodách s výjimkou horských bystřin. Vyskytuje se běžně na celém území ČR a na mnoha revírech tvoří značnou část jejich obsádky. Dá se považovat za nejběžnějšího a nejtypičtějšího zástupce skupiny tzv. "bílých ryb", čemuž odpovídá i její klasické stříbrné zbarvení s tmavým hřbetem a ploutvemi. Pouze břišní ploutve a ploutev řitní mají načervenalou barvu. Tělo je ze stran zploštělé, ale zdaleka není tak vysoké jako u perlína nebo cejnů. Ústa jsou střední a u většiny jedinců je možno pozorovat typické zbarvení oční duhovky do červena. Vzhledem k bohatému výskytu, životu v početných hejnech, aktivnímu sběru potravy všeho druhu i celoroční aktivitě, se stala plotice oblíbenou rybou všech rybářů majících v oblibě jemné chytání s velkým počtem záběrů. Ulovit velkého jedince přitom zdaleka není tak snadné. 

Biologie: plotice je společenská ryba tvořící hejna jedinců přibližně stejné velikosti. Podle místa výskytu mohou mít od několika až do několika set jedinců. Pohybují se ve sloupci a živí se veškerou dostupnou potravou, přednost dávají spodní části sloupce a dnu. Kromě drobných živočichů jsou dospělé plotice schopny ve velkém konzumovat rostlinnou hmotu - řasy i rostlinné zbytky ze dna. V potravě mladších jedinců převažuje plankton. Na hlubokých vodách se hejna velkých plotic drží přes den na hlubší vodě a v noci připlouvají ke břehům. Plotice se vytírají na vodní rostlinstvo, potopené větve nebo kořeny stromů a v případě nouze se mohou vytřít i na kamenitý nebo písčitý substrát. Samice klade obvykle 20 000 - 100 000 jiker, přičemž u jedinců nad 1 kg může množství jiker překročit i 200 000. Výtěr probíhá často společně s dalšími druhy kaprovitých ryb a často při něm dochází k mezidruhovému křížení, nejčastěji s perlínem nebo cejnem velkým.

Rybolov:

- plavaná - matchový prut, jemný teleskopický prut, návazec 0,06 - 0,12 mm, nástraha - bílí červi, houska, hnojáčci, řasy, larvy vodního hmyzu, různá těsta

- položená - lehký prut, feeder kategorie "light", v silnějším proudu "medium", picker, monofilní vlasecv rozmezí 0,08 - 0,16 mm, silnější průměry hlavně kvůli možnosti záběru větších ryb nebo při lovu v zarostlých partiích, silném proudu apod., nástraha - bílí červi, houska, hnojáčci, různá těsta, konzervovaná kukuřice

přívlač - lze lovit na marmyšky nejmenších velikostí a občas zabere i na droboučké cikády a rotačky.