PLAVANÁ

02.10.2015 00:00

Plavaná je nejzákladnější rybolovnou technikou. Patří k nejstarším metodám lovu ryb na prut, které známe a současně je i dodnes nejvíce rozšířená. Popularita plavané spočívá v její úspěšnosti a také k aktivním přístupu k lovu. Při správném zvolení nástrahy umožňuje chytat různorodé druhy ryb ve velikostech od několika centimetrů až do "nekonečna" - od drobných rybek (ouklejů) až po největší druhy ryb (kapry, štiky či sumce). 

Lov na plavanou, nebo-li plavačka, je natolik univerzální technikou, že ji mohou provozovat jak začátečníci, tak i pokročilí rybáři. Kromě toho nachází uplatnění v rozličných přírodních podmínkách - ve stojatých i tekoucích vodách, v nepatrných revírech i rozlehlých přehradách. 

Jak už název rybolovné techniky napovídá, sestava se skládá ze splávku, pak zátěže, s jejíž pomocí se vyvažuje splávek a nakonec i háčku s nástrahou. Hlavní funkcí splávku je odhalit rybí záběr. Po nahození sestavy do vody zůstane nad hladinu vyčnívat horní část splávku, zatímco háček s nástrahou klesá ke dnu. V případě, že ryba objeví nástrahu a začne ji ochutnávat, její zájem o potravu se přes vlasec přenáší na splávek. Jeho vyčnívající část se začne kymácet a potápět. Pokynem k záseku (ke švihnutí prutu vzad) bývá obvykle rozjetí splávku po hladině, popř. položení do vodorovné polohy nebo naopak jeho úplné ponoření pod vodu. Tato trojice úkazů znamená, že ryba spolehlivě drží nástrahu s háčkem v ústech.

K chytání můžeme použít bič, dělený prut nebo teleskop. Plavačkové pruty bývají osazeny menšími smekacími navijáky s dostatkem vlasce. Při lovu jej můžeme držet v ruce, nebo jej odkládáme do vidliček. Zdolávání úlovku je s plavačkovým prutem podstatně jednodušší než u biče, díky navijáku totiž můžeme rybě povolovat vlasec, a proto s tímto vybavením už snadno zdoláme i poměrně velké ryby. 

Svá specifika má na plavanou chytání dravců. Především se chytá na tvrdší pruty, které jsou konstrukčně i materiálově přizpůsobené ke zdolání silných a bojovných ryb. Dostatečně spolehlivé musí být i ostatní použité potřeby - robusnější naviják se zásobou pevného vlasce nebo splétané šňůry, ocelové lanko, objemnější splávek s vyšším výtlakem a větší kvalitní háček či trojháček.