OUKLEJ OBECNÁ

10.10.2015 00:00

čeleď: kaprovití

potrava: všežravec 

délka života: 8 let

pohlavní dospělost: 3.rok

doba rozmnožování: květen - červen

běžná velikost: 10 - 20 cm

hmotnost - 10 - 60 g

 Hojná stříbrně zbarvená drobnější ryba žijící ve většině našich řek a údolních nádrží. Je dokonale přizpůsobena k životu v horních vrstvách vodního sloupce. 

Rozpoznávací znaky: protáhlé mírně zploštělé tělo, dlouhé světlé ostře zašpičatělé ploutve, řitní ploutev je dlouhá a mírně vykrojená, horní postavení úst, stříbrné zbarvení boků, šedý hřbet, absence červené, žluté a hnědé barvy. 

Ouklej obecná je jednou z nejtypičtějších ryb našich řek. Ouklej má velká svrchní ústa, hřbet je mnohem rovnější než u ostatních kaprovitých ryb, zbarvení je jednodruhé, má účelně kombinované stříbrné boky s tmavě šedým hřbetem. Světlé ploutve postrádají jakýkoli nádech červené nebo oranžové barvy, jsou dlouhé a ostře zakončené. Řitní ploutev je relativně dlouhá - podstatně delší než u jelců, plotice  nebo perlína. Drobné šupinky se snadno uvolňují z kůže. Jako hojný druh tvořící početná hejna je ouklej důležitou potravou dravců. 

Guaninové krystalky izolované ze šupin ouklejí sloužily v minulosti k výrobě umělých perel. K izolování 1 kg substance použitelné pro výrobu této bižuterie byly potřeba šupiny z několika desítek tisíc ouklejí.

Biologie: ouklej obecná je druhem specializovaným na sběr potravy z hladiny a v horních vrstvách vody. Hejno těchto ryb sbírající potravu se prozradí četnými kroužky na hladině. Kromě suchozemského hmyzu loví oukleje plankton, raná stadia potěru a v době tření ryb sbírají jejich jikry. V chladnější části roku se stahují do hloubek, ale není výjimkou spatřit kroužkující oukleje i za lednového oteplení. Pohlavní dospělost nastává ve třetím roce života. Tření obvykle probíhá v květnu, někdy se protáhne až do června. Jikry jsou ukládány na vodní rostlinstvo nebo na kamenité dno - obvykle v nepříliš velké hloubce. Samcům se v období tření vytváří jemná třecí vyrážka. Ryby se shlukují do početných hejn, vytahují do proudů a do značné míry ztrácejí plachost. Do vytírajících se hejn často najíždějí lovící dravci od bolenů až po mladší ročníky sumce. Výtěr probíhá ve 2 - 3 dávkách a protože se vytírají napřed nejstarší ryby a pak stále mladší ročníky, zabere jeden výtěr třecího hejna zpravidla 3 - 4 dny. Význam oukleje dnes spočívá zejména v tom, že tvoří spolu s dalšími druhy potravní základnu potřebnou pro výživu dravých ryb.

Rybolov:

- plavaná - libovolný prut pro lov na plavanou, koncový návazec v rozmezí 0,06 - 0,10 mm, nástraha - bílí červi, houska, oplatky ...

- přívlač - při použití miniaturních nástrah (zejména umělých mušek nebo nejmenších marmyšek s nastraženým bílým červem) lze oukleje úspěšně lovit.