MONTÁŽE

08.10.2015 00:00

Každý, kdo chce chytat ryby, si musí umět připravit rybářské vybavení, především rybářskou udici. Smontovat naviják s prutem, navinout vlasec na cívku navijáku a navázat vše potřebné na plavanou, položenou či na jiné způsoby lovu. Tomu, co na vlasec prutu navážeme, se říká montáž. Liší se podle toho, jak budeme chytat (položená, plavaná, přívlač, feeder), na co budeme chytat (žížaly, boilies), nebo jaké ryby budeme chytat (bílá ryba, dravci). Montáží existuje celá řada, každý rybář má většinou své oblíbené, zaručeně úspěšné, na které nedá dopustit.

Kmenový vlasec - hlavní vlasec navinutý na cívce navijáku. Může to být buďto vlasec, tzv. monofil, nebo pletenka, ta je ale 3krát dražší, takže se tolik nepoužívá. Používají se různé průměry, velikosti se udávají v setinách milimetru, čím menší a opatrnější ryby lovíme a čím citlivější techniku lovu používáme, tím menší průměr vlasce si vybereme, např. 0,20 mm na plavanou, 0,25 mm na položenou, 0,16 mm na přívlač.

Návazec - poslední část udice, montáže, zpravidla za obratlíkem. Skládá se z návazcového vlasce a z háčku. Návazcový vlasec volíme buď to stejného, nebo o něco menšího průměru, než je vlasec kmenový. Menší průměr volíme proto, abychom obelstili i opatrnější ryby a také proto, že v případě vázky se nám přetrhne slabší vlasec, tedy ta část za obratlíkem a zbytek montáže vytáhneme z vody ven. 

Obratlík - většinou dvě očka spojená válečkem tak, aby se mohla volně otáčet kolem osy. Vyrábějí se obratlíky různých velikostí, s karabinkou, bez karabinky, atd. Čím větší obratlík, tím větší nosnost.

Olůvko - olůvka se používají jako zátěž, aby nástraha ležela u dna a neodnášel ji proud a také proto, abychom mohli nástrahu hodit dál od břehu. Olůvka dělíme na průběžná s dírkou uprostřed a na olůvka s očkem na zavěšení na vlasec. Olůvka se vyrábí různých tvarů a hmotností dle toho, na jaké vodě budeme chytat (řeka, rybník), podle toho, jaké je tam dno, proud atd.

Gumová zarážka - gumová kulička, sloužící jako zarážka, někdy se používá i korálek, se navléká na kmenový vlasec před obratlík, aby chránila před poškozením uzel, kterým je obratlík připevněn. Kdyby tam zarážka nebyla, uzel by se mohl poškodit krmítkem nebo olůvkem. Další gumovou zarážkou jsou trubičky. K ochraně háčku slouží tzv. anti tangl.

Krmítko - krmítko umisťujeme do montáže většinou místo olůvka, dáváme do něj krmící směs, kterou takto dopravíme na dno do blízkosti nástrahy. Krmící směs se postupně uvoňuje z krmítka do vodního sloupce a přiláká ryby k našemu háčku. Krmítka existují v mnoha tvarech a velikostech a mají v sobě různé zátěže, aby i poté, co se z krmítka vyplaví všechnay návnada, zůstala celá montáž u dna. Krmítka se dále dělí podle toho, zda je dáváme doprostřed montáže (průběžná) nebo na konec (koncová). 

Závěs krmítka - průběžný závěs krmítka použijeme pro přichycení feederového krmítka k hlavnímu vlasci. Umožní nám to krmítka měnit, aniž bychom museli celou montáž převazovat. Použít se dá i obratlík s karabinkou. Průběžný závěs může být doplněn průchozí trubičkou, která zabraňuje zamotání návazce do kmenového vlasce a do krmítka (tzv. fajfka).

Splávek - splávek je signalizátor záběru, který se používá při lovu na plavanou. Plave po hladině a jeho pohyb do strany, případně potopení, nám signalizuje záběr ryby. Splávky se vyrábějí v různých tvarech a velikostech. Splávek musí být vyvážen, aby stál a ryba ho lehce stáhla pod vodu. Hmotnost zátěže (bročků) potřebná k jeho vyvážení bývá vytištěna na těle splávku.

Bročky - bročky jsou malá olůvka sloužící k vyvážení splávku při lovu na plavanou, nebo se používají jako zarážka na vlasci, pokud chceme zabránit např. krmítku, aby se moc nepohybovalo po kmenovém vlasci směrem ke špičce prutu. Bročky nemají dírku, ale jsou nařízlé a vlasec se do nich vloží a broček se zamáčkne na vlasec. Je potřeba mít bročky různých velikostí, většinou se prodávají v sadách s různou gramáží.