JELEC TLOUŠŤ

02.10.2015 00:00

čeleď - kaprovití

potrava - všežravec, dravec

délka života - 20 let

pohlavní dospělost - 3. rok

doba rozmnožování - květen

běžná velikost - 25 - 45 cm

hmotnost - 0.3 - 1 kg

Středně velká ryba s válcovitým tělem žijícím v tekoucích vodách s výjimkou pstruhových bystřin prakticky na celém našem území. Je známý svou všežravostí a celoroční aktivitou. Přelstění kapitálního tlouště byl odnepaměti dokladem rybářova umění. Zvláště na umělou nástrahu.

Rozpoznávací znaky: válcovité tělo, velká kulatá ústa, velké šupiny s černým síťováním, zakulacené ploutve, řitní ploutev spolu s břišními má červenou barvu, ocasní ploutev je černá.

Jelec tloušť je jednou z nejběžnějších ryb našich řek a potoků. Vyskytuje se i v některých stojatých vodách, zejména v údolních nádržích, ale tam tvoří jen nepatrnou část rybí obsádky. Nenajdeme ho snad jen v horských pstruhových potocích anebo v zabahněných růních. Tělo tlouště je válcovité, protáhlé a u starších ryb často nečekaně robusní. Ústa jsou veliká a okrouhlá se středním postavením, bez vousků. Typické jsou velké okrouhlé šupiny tvořící nápadný síťový vzor. Ve vodě poznáme tlouště snadno podle výrazného červeného zbarvení řitní ploutve a ploutví břišních doplněných načernalým ocasem. Potrava tlouště je neuvěřitelně pestrá. Živí se veškerou dostupnou rostlinnou i živočišnou potravou, kterou sbírá z hladiny ve sloupci i ze dna. Navzdory tomu se zejména starší exempláře dovedou až provokativně vyhýbat nástrahám rybářů. Pro sportovního rybáře je tloušť cennou rybou, kterou je díky její celoroční aktivitě možno úspěšně lovit v kteroukoli roční dobu. Navíc se jedná o rybu lovitelnou všemi známými technikami včetně muškařiny.

Biologie: tloušť je původní a typickou rybou našich řek, kde se vyskytuje v proudech i v klidné vodě nadjezí. Postává rád v okolí břehů, zejména pod převislými větvemi, urkývá se i na dně proudů v rýhách a prohlubních dna. Větší jedinci se zdržují raději v šeru hlubších tůní a členitých místehc plných úkrytů. V létě vytahují tloušti i do prudkých proudů a pod jezy. Jsou společenští a tvoří různě početná hejna, která se zmenšují s tím, jak roste velikost jejich členů. Největší kusy tráví většinu roku jako samotáři. Potravu tlouště tvoří larvy vodního hmyzu a ostatní vodní bezobratlí, suchozemský hmyz a u větších jedinců i drobnější ryby. Po povodních konzumuje tloušť veškeré uhynulé živočichy unášené proudem od žížal a slimáků až po utopené myši. Potravu drží silnými požarákovými zuby, které rozdrtí i krunýře raků. Rostlinná složka tlouští ptravy je stejně bohatá jako ta živočišná. Zahrnuje řasy, listy rostlin a prakticky veškeré plody napadané do vody. Ve sběru potravy tloušť neustává ani v zimě s výjimkou období největších mrazů. Tloušťovy smysly jsou více než dokonalé. Přes svůj pověstný zájem o vše poživatelné je neustále ve střehu. Perfektně vidí, je citlivý na hluk na břehu a po vyrušení nadlouho opuští nebezpečné místo. Jeho chuťové buňky patří mezi rybami k nejvýkonnějším, rychle najde i jedinou nástrahu, skvěle reaguje na krmení, ale snadno krmené místo opouští. Tloušť obvykle dospívá ve 3. roce života, v chladných revírech později. Při rozmnožování se tloušti shlukují do hejn a třou se v mělkých proudech, někdy i s hloubkou pouhých 20 cm. Samcům se v době výtěru tvoří jemná třecí vyrážka. Růst tlouště je poměrně pomalý. Jako u mnoha dalších našich ryb rostou i tlouští samice rychleji a žijí déle. Z tohoto důvodu jsou trofejní úlovky vždy jikernačky. Přesto ale není tento jev u tohoto druhu tak výrazný jako třeba u parmy. Velké rozdíly jsou také v růstu jednotlivých populací, protože tloušti z malých a nepříliš výživných vod za svými kolegy z velkých řek očividně zaostávají. 

Rybolov:

- plavaná - matchový prut nebo i běžný teleskopický prut, koncový návazec v rozmezí 0,08 - 0,18 mm, nástraha - pařená houska, masové výrobky (měkký salám, drůbeží sekaná, lunchmeat), ovoce, bílí červi, řasy, žížaly, rybky ...

- položená - jemnější prut, feeder light a medium (záleží na síle proudu), monofilní vlasce v rozmezí 0,10 - 0,20 mm, nástrahy jako na plavanou

- přívlač - pruty pro lehkou nebo ultralehkou přívlač, příp. prut s chvějivou špicí, odhozová hmotnost do 15 g (výjimečně do 20 g), monofilní vlasec 0,12 - 0,20 mm, příp. slabá pletená šňůra, nejlepšími nástrahami jsou zřejmě rotační třpytky a woblery spíše menších rozměrů, lze bezproblémů použít i gumové nástrahy a občas i plandavky, ale jsou tu o něco vyšší nároky na jejich vedení než třeba u okouna, velikost nástrahy 3- 8 cm, často útočí na nástrahy vedené tak, aby čeřily hladinu a je možné dosáhnout úlovku i po setmění, tloušti milují drobné červené doplňky a stříbrné kroužkování.