FEEDEROVÝ PRUT

13.10.2015 00:00

Než si vybereme svůj první feederový prut, je třeba si představit některé vlastnosti, které jsou pro výběr toho pravého feederového prutu klíčové. Klasický dělený feederový prut se skládá ze tří hlavních částí:

- díl s rukojetí a úchytem na naviják - tato část prutu slouží k pevnému upevnění navijáku k prutu. Obsahuje samotný úchytový mechanismus, korkovou, pěnovou nebo neoprenovou rukojeť a typicky očko k uchycení háčku. Na tomto díle také typicky najdeme různé nadpisy, které nám sdělují informaci o vlastnostech prutu.

- jeden či více samostatných dílů prutu s očky - tvoří páteř prutu a určuje zdolávací charakteristiku, která může být od špičkové až po parabolickou. Poslední díl slouží ke vkládání výměnné špičky. V současné době se u některých high-end modelů používají místo výměnných špiček celé výměnné díly, které odstraňují negativa spojená s přechodem koncového dílu a výměnné špičky.

- výměnné špičky - v současné době se dodávají v počtu 2 až 5 kusů ke každému prutu. Liší se gramáží, délkou, akcí, barevným provedením a materiálem. Označení gramáže se uvádí v anglických uncích (1 oz = 6 gramů) a určuje zátěž, která ohne vodorovně drženou špičku do pravého úhlu. K rozlišení jednotlivých gramáží se někdy využívá různobarevné provedení konce špičky. Špičky se dále liší materiálem, ze kterého mohou být vyrobeny - karbonové špičky jsou v základu černé a obvykle mají nižší průměr než laminátové, které jsou nenalakované a bílé, a obvykle je poznáme právě podle bílé části na straně, která se vkládá do výměnného dílu. Dále se špičky liší akcí nebo chcete-li charakteristikou ohybu. Stejně jako u prutů může být tako charakteristika od špičkové až po parabolickou. 

V nabídkách prodejen lze nalézt také teleskopické feederové pruty, které ovšem obecně nedosahují kvalit dělených prutů. 

 

Další vlastností, která je pro určení vhodného feederového prutu klíčová, je odhozová zátěž (gramáž). Podle této odhozové zátěže se dělí pruty do několika kategorií:

- picker, winklepicker, qiuver - jedná se o delikátní pruty s odhozovou zátěží typicky do 40 g. Obvykle jsou v prodeji v délkách od 2,5 do 3 m. Pruty disponují velmi citlivými špičkami, které nepřesahují gramáž 1,5 oz. Nejsou vhodné pro použití do středně silných a silných proudů a pro chytání na větší vzdálenost. Doménou těchto prutů je chytání na malých stojatých vodách a v příbřežních partiích málo proudných řek nebo v jejich tišinách či slepých ramenech. Tyto pruty se často využívají pro přívlač. 

- light - citlivé pruty s odhozovou zátěží do 70 g, Typicky jsou v prodeji v délkách od 3 do 4 m. Pruty disponují citlivými špičkami, které nepřesahují gramáž 2 oz. Nejsou vhodné pro použití do silných proudů a pro chytání na větší vzdálenost. 

- medium - univerzálně použitelné pruty s odhozovou zátěží do 100 g. Typicky jsou v prodeji v délkách od 3 do 4,5 m. Pruty disponují špičkami, které nepřesahují gramáž 3 oz. Tyto pruty jsou díky svým vlastnostem nejběžnější a hodí se jak pro chytání na stojatých vodách, tak pro chytání v poměrně silném proudu. Limitem je odhozová zátěž, která neumožňuje lov s většími krmítky na delší vzdálenost.

- heavy - silné pruty s odhozovou zátěží do 150 g. Typicky jsou v prodeji v délkách od 3,5  do 4,5 m. Pruty disponují méně citlivými špičkami, typicky v gramáži 1 - 4 oz. Jsou vhodné pro použití do silných proudů a pro chytání na větší vzdálenost. 

- extra heavy, power - speciální kategorie silových prutů s velkou odhozovou zátěží, která může dosahovat až 200 g. Typicky jsou v prodeji v délkách od 3,5 - 4,5 m. Pruty disponují špičkami v gramáži 6 oz. Jsou vhodné pro použití do velmi silných proudů a pro chytání na velkou vzdálenost. Pruty této kategorie bývají označovány také jako parmové speciály (anglicky barbel). Tyto pruty najdou své uplatnění především na velkých řekách, jako je Dunaj nebo Rýn, případně při lovu parem ve velmi proudných úsecích řeky.

Tyto kategorie se mohou dále kombinovat, takže se v prodejnách můžeme setkat také s pruty, které jsou označeny jako medium-light nebo medium-heavy, které mají vlastnosti na rozhraní uvedených kategorií.

 

Při výběru navijáku pro feeder, je potřeba dbát dvou věcí:

- naviják musí být adekvátní k vybranému prutu a výsledný celek musí být vyvážený. Není vhodné na pruty typu picker nebo light přidělávat kaprařský naviják s volnoběžnou brzdou (baitrunnerem) a současně by asi nebylo to pravé ořechové přidělat malý a lehký naviják na pruty typu heavy, kde se dá očekávat, že budeme používat vlasce o vyšších průměrech. Obecně ovšem platí, že ani na pickery nejsou vhodné ultramalé navijáky, rozhodně nejít pod velikost 20, u heavy feederu se rozhodně vyplatí velikost 30 a větší.

- naviják musí poskytovat dostatečně silné převody. Musíme myslet na to, že z velké části budeme používat krmítka, která mají určitou váhu a která při stahování vodou kladou určitý odpor. Pokud bychom na feederový prut umístili nějaký malý naviják se slabými převody a používali pak krmítka o váze 50 g, tak nám naviják na konci sezóny bude vykazovat silné vůle, převody budou vyhrkané a naviják bude na vyhození.

Co není tak důležité, je výběr typu navijáku. Zde záleží na preferencích každého. Někdo je zvyklý na naviják s přední brzdou, které mají obecně trvanlivější převody, než ty se zadní brzdou, jiný preferuje bojovou brzdu nebo volnoběžnou, tzv. baitrunner.